Arlington National Cemetery’s $85 Million Expansion

The Arlington National Cemetery Millennium Project is an $85 million initiative to expand the revered burial grounds by 27 acres for an additional 56,000 interments, while also preserving the site’s integrity and tranquility. Jacobs, the cemetery planner and designer, architect and landscape architect designer of record and the engineering designer of record, teamed up with structural engineer Ammann & Whitney (now part of Louis Berger), general contractor Forrester Construction, historic architecture/architectural design consultation, Beyer Blinder Belle Architects & Planners, landscape designer Sasaki Associates, stream restoration and wetland consultant Wetland Studies and Solutions Inc., and surveyor Rice Associates to bring the five-year project to life. The expansion balanced the urgent need for greater capacity with environmental concerns including water management, erosion control, native flora, and viewsheds.

Cemeteries are familiar to all of us in their programmatic elements like columbaria, crypts, and gravesites. Iconography, architecture, and liturgy come together to comfort the bereaved and mark a life transition. But there is still room for innovation on behalf of our hallowed rituals.

The new outdoor columbaria at Arlington National Cemetery arcs gently in plan along a central corridor and is anchored by a cast in-place-concrete and cedar-clad committal shelter at the center for pre-burial memorial ceremonies. The columbarium is, by definition, a series of niches, and this one is also a series of outdoor rooms. In the context of the larger, 27-acre addition, it is a sculptural counterpoint to wide open spaces associated with this historic cemetery, in operation since the Civil War.

“When you think of Arlington, you think of white tombstones marching along in a beautiful park-like setting. This project involved reconnecting a stream to its floodplain and the natural contour of the site,” says Stephen Wakeman, AIA, Design Principal for Jacobs, and a member of the Board of Directors for AIA Virginia. “It’s a respectful ground where we bury our soldiers. It’s landscape architecture; it’s architecture-as-object; and it’s a restoration project centered on a natural stream. “But, all that said, the design brief was simple: fit a series of columbaria into nature and do it in a quiet way.”

The next phase of the cemetery’s expansion, slated for completion by 2025, is a 37-acre expansion to the south of Arlington National Cemetery on the site of the former Navy Annex building. Learn more about the columbarium at jacobs.com.

Site Plan image courtesy of Jacobs.

About the Project Team

Owner: Arlington National Cemetery, U.S. Department of the Army
Design and Construction Manager: U.S. Army Corps of Engineers, Norfolk District
Joint Venture: Jacobs/Ammann & Whitney, JV
Jacobs: Cemetery Planning and Design
Designer of Record for Architecture
Designer of Record for Landscape Architecture
Designer of Record for Civil Engineering
Designer of Record for Electrical Engineering
Amman & Whitney (Louis Berger): Designer of Record for Structural Engineering
Landscape Designer: Sasaki Associates Inc.
Historic Architecture/Architectural Design Consultation: Beyer Blinder Belle Architects & Planners
Stream Restoration and Wetland Consultant: Wetland Studies and Solutions Inc.
Surveys: Rice Associates
General Contractor: Forrester Construction

About the Author
William Richards is a writer and editorial consultant based in Washington, D.C. From 2007 to 2011, he was the Editor-in-Chief of Inform Magazine.

Tech Students Kick-start Heritage Park in Radford with Rail Tower

Virginia’s first railroad, connecting Petersburg south of Richmond with Garysburg, North Carolina, on the eastern side of the Commonwealth dates to 1830. That general direction and course would define most of Virginia’s commercial and passenger railroad activity, even as it sprawled into the sizable network of lines today. But the western lines are arguably more beloved for their scenic beauty, and the ones running in the shadow of the Blue Ridge Mountains have been a vital link for communities like Abington, Bristol, and Radford, well beyond the historic end of the line in Lynchburg. Some of them have been transformed, like the Abington Branch of the Norfolk and Western, disused since 1977, which has become the Virginia Creep rail-trail. Others remain active, such as the old line first started by the Virginia and Tennessee Railroad Companies in the 1850s, which still runs through Radford, where Virginia Tech architecture students completed the New River Train Observation Tower in November 2019.

More »

Society’s Cage: Architects Use Data to Visualize Systemic Injustice

George Floyd and Breonna Taylor’s murders were clarion calls for Dayton Schroeter, AIA, and Julian Arrington at SmithGroup, and their travelling exhibit, “Society’s Cage,” was their response to three related questions: what is the value of Black life, what is the nature of power in this country, and what is the relationship of Black people to power structures in our country? The experience of visiting Society’s Cage centers on entering a 15’x15’ cube comprised of steel rods of varying lengths suspended within a series of rods that form a four-sided curtain. Visitors don’t move through the curtain so much as they contend with it. Our view in, out, or through the cube is fractured, striated, and ultimately governed by an unremitting and unforgiving structure. The metaphor is obvious, and that’s the point. Schroeter and Arrington wanted visitors to its first installment on the National Mall last summer to visualize power and understand how it contorts vision, body, and movement.

More »

Reclaiming Carr’s Hill for the Next 100 Years

Carr’s Hill is the home of the University of Virginia’s President — a place known to donors, faculty, and students alike as a coveted invitation. Stanford White’s 1909 contribution to Grounds is listed on the National Register and the Virginia Landmarks Register, but stood for more than a century without any significant renovation — even if the need had been apparent for some time. The university hired Glavé & Holmes Architecture and associate architect John G. Waite and Associates to assess the existing historic structure, its conditions, and the risks of intervening. The team came up with a surgically precise plan to minimize disruption while bringing the building’s systems into the 21st century.

More »